Hogyan válasszuk ki a legjobb extrém rollert

Hogyan válasszuk ki a legjobb extrém rollert

Mire figyeljünk, ha extrém rollert vásárolunk

Az extrém rollerek olyan modellek, amelyek megerősített vázzal és összecsukható mechanizmusok nélkül készültek, és amelyeket kifejezetten összetett ugratásokhoz és trükkökhöz terveztek. A manapság fellelhető extrém rollerek között meglehetősen sok szerkezeti különbség van. Hogyan találjuk meg a tökéletes választást? Mi is számít jó extrém rollernek? Ebben az összefoglalóban eláruljuk!

Mire érdemes figyelni egy extrém roller kiválasztásánál:

Kompressziós Rendszer:

Ez a mechanizmus, amely a fedélzetet, a villát és a kormányt egyetlen egységgé kovácsolja össze, közvetlenül befolyásolja a roller megbízhatóságát, tartósságát és súlyát. Az SCS, HIC és IHC kompressziós rendszereket leggyakrabban az extrém rollerekben használják. A HIC kompressziós rendszer működési elve a következő: a villára egy csapágyat helyeznek, amelyet a fejcsőbe (a fedélzet nyakának cső részébe) illesztenek, a fejcső tetejére egy második csapágyat helyeznek, és egy csavarral ellátott kompressziós alátétet helyeznek rá. Az IHC működési elve hasonló - a különbség közöttük csak az átmérőben van. A HIC és az IHC tömörítéshez egy nyílással ellátott kormányrúdra van szükség. Az SCS kompressziós rendszer hasonló az előző típushoz, de csésze helyett szorító bilincset használnak. Ennél a rendszernél nincs szükség a kormányon lévő résre, így a roller szerkezete erősebb, bár kissé nehezebb. Léteznek ICS és menetes kompressziós típusok is, de ezeket a modern extrém rollerekben ritkán használják a karbantartás kényelmetlensége (ICS) és törékenysége (menetes) miatt.

Villa (Fork)

Az acélvilla a legkevésbé praktikus: nehéz és kevésbé tartós, mint a többi. A modern extrém rollerekben az alumíniumvillák a legnépszerűbbek, mivel ezeknek a legkisebb a súlyuk és időtállóak is. Az alumíniumvillák az ötvözet típusában is különböznek egymástól. A 7000-es sorozatú alumínium a legkönnyebb és a legerősebb.

Kormányrúd

Vannak acél, alumínium, króm molibdén és titán kormányok. Az anyag közvetlenül befolyásolja a roller súlyát és költségét. Az alumínium és titán kormányrúd optimális az extrém rollerezéshez.

Deck

A deck anyaga általában különböző típusú ötvözetekből (ritkán szénszálas) alumínium. Ügyelj az integrált fejrész jelenlétére - ebben az esetben a csapágyak közvetlenül a fedélzetbe vannak behelyezve. Ennek a kialakításnak az előnyei a kisebb súly, a szerkezet általános szilárdsága és a csapágyak esetleges törése esetén a könnyed cserélhetőség. Figyelj a deck méretére is: mindkét lábfejnek el kell férnie rajta.

Kerekek

Nem ajánlott műanyag kerekekkel ellátott extrém rollert vásárolni - ez az anyag törékeny, és nem bírja az intenzív használatot. Az optimális anyag az alumínium. Léteznek radiális tárcsás kerekek és "Hollowcore" kerekek (ami a kerekek olyan konstrukcióját jelenti, amelynek belsejében egy üreg van). A lemezek szilárdsága szempontjából a két keréktípus jellemzői nagyjából megegyeznek - válaszd azt, amelynek a kialakítása jobban tetszik. Az extrém rollerek kerekeinek átmérője 100 és 125 mm között változik. A 110 mm a legnépszerűbb és legsokoldalúbb méret. Minél nagyobb a kerékátmérő, annál jobban gurul a roller, de az használata nehezebbé válik.  A kerekek szélességükben is eltérhetnek (24-30 mm). Minél keskenyebb a szélesség, annál kisebb a stabilitás, de annál jobban gurul. A kerék külső részének anyaga poliuretán (PU). Az extrém roller kerekek merevségének 84A vagy magasabbnak kell lennie. Az optimális merevség 88A.

Csapágyak

Az extrém rollerekre vonatkozó vélemények szerint a legmegbízhatóbbak az ABEC 7 és ABEC 9 osztályú csapágyak. Az ABEC9 gyorsabb, de kissé sérülékenyebb.

Kormányrúd

A kormány magasságának és szélességének megválasztása a használó magasságától és vezetési stílusától függ. A szabványos kormánymagasság a derék magassága körül vagy valamivel alatta van, a kormányszélességnek pedig arányosnak kell lennie a rider vállszélességével.

Súly

A legtöbb extrém roller súlya 3,2-4 kilogramm. A könnyebb modelleken könnyebb megtanulni a trükköket.

Árak

Egy olyan kezdő számára, aki még csak most kezdi a trükkök tanulását, és még nem határozta meg a rollerezési stílusát, inkább egy olcsóbb modellt válasszon. Nem ajánlott azonban túl olcsó rollert sem vásárolni, mert hamar tönkre mehet, vagy sok alkatrészt kell majd benne cserélni.

 

Tekintsd át a kezdőknek szánt, kedvező árú, mégis minőségi rollerek széles választékát.

 

Egy tapasztalt rider számára egy profibb és nagyobb ár fekvésben lévő modellre van szükség, mivel az jobban alkalmas a bonyolultabb trükkök végrehajtására. Haladóknak és profiknak való rollert itt találhatsz.

 

Riding stílus: Park vagy Street?

A roller kiválasztásának néhány paramétere a riding stílustól függ - attól, hogy a rolleres inkább városi környezetben vagy egy speciálisan felszerelt parkban szeretne gurulni.

• A park rollerek rövidebb és keskenyebb fedélzettel rendelkeznek - könnyebb különböző forgásokat végrehajtani rajtuk. A Park modellek könnyebbek, valamivel alacsonyabb és keskenyebb kormányuk van, és általában kompaktabbak.

• Az utcai rollerek a parkos modellekhez képest magasabb és szélesebb kormányuk van, valamint széles, lapos aljú, csúszásra alkalmas deckük. Az utcai rajongók gyakran választanak nagyobb kerékátmérőt (110-125 mm), ami lehetővé teszi az egyenetlen felületeken való jobb közlekedést. Az ilyen modellek strapabíróbbak és tartósabbak, mivel a megbízhatóság különösen fontos utcai körülmények között.

Ha nem vagy biztos a riding stílusodban, válassz egy univerzális modellt közepes fedélzeti szélességgel (kb. 120 mm) és 110 mm-es kerekekkel. Az ilyesfajta rollerekkel mind a parkban, mind a városi környezetben megállják a helyüket.

A Legjobb Extrém Roller Gyártók 2023-ban

Online áruházunkba megbízható és stílusos extrém rollereket választottunk, már jól bevált gyártóktól.

Raven. A cég különféle sportfelszerelések gyártására szakosodott, megfizethető áron. A márka egyik legnépszerűbb modellje a RavenEvolutionSlick sorozat. Ennek a rollernek a nagy előnye a kivételes élettartam, a szerkezet alacsony súlya az egyedülálló alumínium- és acélötvözeteknek köszönhetően.

Blunt (Envy). Egy ausztrál cég, amely a világ egyik vezetője a rollerpiacon, utcai és parkos modelleket egyaránt gyárt.

Ethic. Míg a cég professzionális modelljei erősek és megbízhatóak, ugyanakkor könnyűek is. Az EthicErawanComplete például az egyik legkönnyebb trükköző roller a piacon, mindössze 2,9 kg-os.

További népszerű freestyle roller-márkák: Core, Lucky, District, TechTeam, Xaos, Ateox, Razor, FoxPro és JDBug.

Tekintse meg Freestyle Rollerek széles választékát ITT.

Submit comment

Type Code
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close