A Freestyle rollerezés avagy az Extrém rollerezés rejtelmei

A Freestyle rollerezés avagy az Extrém rollerezés rejtelmei

A Freestyle rollerezés avagy az Extrém rollerezés rejtelmei

 

Mi is ez a sport, milyen trükköket lehet végrehajtani egy rolleren, és melyik modell a legalkalmasabb ezekre?

 

A rolleren végrehajtott trükközéseka kamaszkori hobbiból komoly sporttá nőtte ki magát. Nevet is kapott - "Freestyle rollerezés", vagy egyszerűen csak rollerezés. Ez a sport az extrém kategóriába sorolható, mivel számos trükköt és mutatványt, köztük elég merész ugratásokat is bemutat. Az extrém rollerezéssel foglalkozó sportolótrider-nek vagy rolleresnek hívjuk. Ebben a cikkben részletesebben beszámolunk ennek a sportnak a válfajairól és jellemzőiről, és ami a legfontosabb, arról, hogy hogyan és miképp érdemesrollert választani a freestyle vagy az extrém rollerezéshez.

 

Afreestyle rollerezés története

A rollerezés egy meglehetősen fiatal sportág, amely a 2000-es évek elején alakult ki Amerikában. Az első izgalmakra vágyók megtanultak trükköket végrehajtani viszonylag könnyű és egyszerű gyerekmodelleken, és kísérletezéseiket feltették a netre. Hamarosan népszerűvé váltak a felkapott videók, és a rolleresek száma világszerte növekedésnek indult.

 

2010-ben a rollerezés megkapta a professzionális sportág státuszt, 2011-ben pedig megalakult az ISA, a Nemzetközi Roller Szövetség(angol nevén International ScooterAssociation). Manapság már a gyártók speciális extrém modelleket hoznak létre, amelyek ellenállnak az intenzív mechanikai igénybevételnek, és speciális kialakítással rendelkeznek.

 

Bár az extrém rollerezés nem olimpiai sportág, vannak nemzetközi versenyek ebben a szakágban. A profi sportolók aktívan szerepelnek a versenyeken és a különböző bemutatókon. Ezek egyike a roller világbajnokság, amelyet 2011 óta évente rendez az ISA. Európában ezeket a versenyeket hagyományosan Dániában rendezik, ősszel. Egy másik jelentős fesztivál a riderek számára az X-Games, ez a sportesemény évente kerül megrendezésre, és két szezonra oszlik: téli (Colorado, USA) és nyári szakaszokra (Texas, USA).

 

Különféle rollerezési szakágak

Az extrém rollereken való versenyzés több sportterületre oszlik, amelyek mindegyikét saját stílus és roller típus jellemzi. Vegyük át ezeket részletesebben:

 

1. Park (az angol parkból). A szokásos helyszín egy gördeszkázáshoz használt park, ahol speciális elemeket szerelnek fel a trükkök végrehajtásához.

 

2. Sík/Flat. A gyakorlatok sík felületen történő kivitelezésére utal. Az ilyen trükkök általában az egyensúlyon alapulnak: ezek mindenféle pörgések, egy keréken állások, ugrások. Sok elemet a BMX sportágtól kölcsönöznek.

 

3. Big air. Nem túl gyakori, de látványos szakág, amelyben a versenyző egy (vagy több) trükköt hajt végre a levegőben. Előzetes gyorsulás után a rider 5-15 métert repül. Miután végrehajtotta a trükkök kombinációját, "könnyedén" kell landolnia.

 

4. Utcai/Street. Az utcán való rollerezés technikája, ahol a rider a városi környezet elemeit használja akadályként: lépcsők, korlátok, rámpák, járdaszegélyek, falak stb.

 

5. Dirt, vagy dirt jumping. Itt természetes talajjal rendelkező helyeket használnak a rollerezési platformként, amelyre mindenféle akadályokat és ugratókat építenek. A terephez speciális, nagy offroad kerekekkel rendelkező rollerekre van szükség, a szokásos városi modellek itt nem megfelelőek: a kis és keskeny kerekek könnyen elakadhatnak.

 

Nem szükséges, hogy csak egyfajta rollerezésre korlátozódj: sok rider többféle stílust is elsajátít. Mindegyik irányzat különleges élményt nyújt, és lehetővé teszi hogy továbbfejlessz bizonyos technikákat.

 

Milyen trükköket lehet végrehajtani egy rolleren?

Az extrém rollereken végrehajtott mutatványok nagyon lenyűgözőnek tudnak lenni, akár úgy is tűnhet, hogy a rider legyőzi a gravitáció törvényeit, és véghezviszi a lehetetlent! Ha a rolleres mutatványokat nehézségi szint szerint osztályozzuk, akkor három csoportra oszthatjuk őket: könnyen kivitelezhető, közepes szintű mutatványok és nehéz trükkök. Beszéljünk az egyes kategóriákról.

 

Könnyen kivitelezhető trükkök:

A 'hop' egy rolleren való ugratás, fordulatok nélkül. Mindkét keréknek fel kell emelkednie a talajról.

X-up - ugrás a kormány 180 fokos elfordításával.

Fakie - visszafelé néző testtel történő előre gurulás. A rollerrel való tolatás gyakorlása segít a jövőben a 180 fokos ugrásos fordulás és más trükkök elsajátításában.

Manual - a hátsó keréken történő hajtás. Kívülről könnyűnek tűnik, de gyakorlást igényel, hogy megtanuld az egyensúlyozás és a roller viselkedésének irányítását (ha a szükségesnél erősebben hajtasz, akkor nehézkes lehet az irányítás).

Barspin - a kormány 360 fokos forgatása ugrás közben. Ez az egyszerű trükk látványosnak tűnik más trükkökkel kombinálva. Végrehajtásakor az a lényeg, hogy előre döntsd el, melyik kezed fogja forgatni, majd melyik elkapni a kormányt.

 

Az egyszerű trükkök lehetővé teszik a kezdő rider számára, hogy magabiztosnak érezze magát a roller irányításában, és felkészüljön a közepes nehézségű manőverek végrehajtására:

 

● Hop 180 és Hop 360 - 180 vagy 360 fokos ugrásos fordulat. A trükk egyik nehezebb változata az ugrás egy akadályon való átfordulással. Egy másik variáció, hogy ezt az elemet úgy hajtjuk végre, hogy a levegőben emelejük a lábunkat a rollerről.

 

Grab/Fogás - a rider az ugrás közben a kezével megragadja a roller deckjét, és a lehető leghosszabb ideig fogja azt.

 

TailWhip - ugráskor a rider a kormány körül forgatja a roller deckjét.

 

WallRide - hajtás egy falon vagy más meredek emelkedőn.

 

Boneless - ugrás közben a rider az egyik lábát leveszi a deckről, és ellöki magát a fekvő felülettől.

 

Nehéz roller mutatványok:

 

TailTap - olyan extrém mutatvány, amely során a rider ráugrik egy akadályra (például egy skatepark negyedére), a hátsó kerékkel landol, majd visszaérkezik. Ezt viszonlyag könnyed elsajátíthatod, miután megtanultad, hogyan kell a hátsó kerékkel a talajról elemelkedni.

 

WrapAround–a lábat a kormányrúd köré tekeri a rider, miközben nagy sebességgel halad előre.

 

Superman - látványos trükk, amelyben a rider az ugrás közben hátraveti a lábait, a roller pedig leereszkedik és előredől. A cél az egész test egy vonalban való kinyújtása és visszajövetele.

 

Backflip, Frontflip/Előre vagy Hátraszaltó. Az egyik legnehezebb trükk a riderek körében.

 

Ez csak egy rövid lista a trükkökből - valójában sokkal több van. De, ahogy a nevekből is látszik, minden elemet fel lehet osztani fogásokra (megragadod a rollert a kezeddel a levegőben), szaltókra (a deck mindenféle forgása különböző irányokba), manuálokra (egyensúlyozási trükkök) és csúszásokra (Roller Pegeken való csuszások).

 

Melyik a legnehezebb roller trükk?

 

A rollerezés megjelenése óta a tehetséges rolleresek egyre magasabbra teszik a lécet a trükkök nehézségi fokán, meglepve a közönséget elképesztő riding-képességeikkel.

 

Az egyik technikailag legnehezebb elem a "900" trükk - egy 2,5 fordulatos csavarodás egy ugrásban. Az amerikai Tony Hawk 1999 nyarán gördeszkán mutatta be. 2004-ben pedig megismételte ezt az elemet egy extrém rollerrel.

 

Ez és sok más elem a gördeszkázásról került a rollerezésbe, de idővel a freestyle rollerezés egyre inkább önálló sportággá vált. Saját bajnokai és hírességei vannak, akik a kezdők számára iránymutatást adnak.

 

Jarret Reed extrémsportoló 19 évesen bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, miután egy rollerelhátraszaltót hajtott végre. Ez 2001-ben történt. Egy másik híres rider, Terry Price pedig elsőként hajtott végre dupla hátraszaltót rolleren.

 

Az extrém sportok sztárjai közé tartozik az ausztrál Ryan Williams, aki tizenöt évesen azzal lepte meg a világot, hogy egy rolleren végrehajtott egy fordított szaltót. Később sikerült neki egy dupla front szaltó, majd nem sokkal később a "Stupid Willie" nevű trükk is. Ezt a nevet egy szintén 360 fokban elforgatott dupla szaltónak adta. Van mire törekedni!

 

Hány évesen lehet extrém rollert használni?

Az extrém rollerek egyre több rajongóra találnak a gyerekek és a tizenévesek körében. Ez egy nagyon fiatal sportáh–gyakran 14-16 éves versenyzők zsebelik be a fődíjakat a versenyeken. Egy fiatal brit versenyző, CharleyDyson például 11 évesen lett profi, egyébként 7 éves korában kezdett rollerezni egy parkban.

 

Minél korábban kezdi el a fiatal az edzést, annál nagyobb esélye van arra, hogy sikerrel teljesítse a trükköket. Számos ismert márka kínál olyan extrémrollereket, amelyek már négyéves kortól használhatóak.

 

4 éves korban már elkezdhet megismerkedni a gyermek a rollerrel és megpróbálhat egyszerű manővereket végrehajtani. A legfontosabb dolog a könyök és a térd védelme, valamint a bukósisak beszerzése. Az extrém rollerek gyerek modelljei olyan szükséges elemekkel vannak felszerelve, mint az egyenes, nem összecsukható kormány, szilárd fedélzet, erős villa szerkezet, kis és kemény kerekek.

 

Ezt megelőzően, már három vagy akár kétéves kortól elkezdhet rollerezni egy kisgyermek, erre a háromkerekű rollerek a legalkalmasabbak.

 

A SCOOTY24 boltban megtekintheti a Freestyle Rollerekat ITT.

Submit comment

Type Code
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close