Extrém roller vs hagyományos roller

Extrém roller vs hagyományos roller

Miben különbözik az extrém roller egy hagyományos rollertől?

Az extrém rollerezés gyakorlásához a szokásos városi modellnél strapabíróbbra van szükség. Ezek a rollerek nem összecsukhatóak, és míg ez hétköznapi közegben kényelmes lehet, viszont nagy terhelés alatt megbízhatatlanná válhatnak. Minden extrém roller modell egy darabból álló vázzal rendelkezik - ez biztosítja a szerkezeti szilárdságot. Az ilyen rollereket úgy tervezték, hogy legalább 100 kg súlyt kibírjanak. Gyártásukhoz kiváló minőségű anyagokat használnak, például 6061-T6 alumínium ötvözetet, amelyet a hadiiparban és a repülésben használnak. Egy közönséges rollert nem lehet átalakítani extrém rollerré, ez sosem jó ötlet!

Az extrém rollerek egyéb jellemzői

● A túra modellekhez képest az extrém roller sokkal kisebb kerekekkel rendelkezik. Nem lehet nagy sebességet elérni rajtuk, de a manőverezhetőség itt fontosabb. A leggyakoribb kerékanyag a poliuretán.

● A kiegészítő és dekoratív elemek itt nem kapnak helyet (a designnak a lehető legkönnyebbnek kell lennie).

● A kerekek nagyfokú keménysége (72A és 93A között).

● Hegesztett keret. Minél kevesebb szerkezeti elem van a rolleren, annál nagyobb a szilárdsága. Az extrém rollerezésnél ez a legfontosabb.

● Néhány freestyle roller dupla féket használ, így nem csupán a hátsó, hanem az első kereken is elérhető a fékezés. Ez főképp már ízlés kérdése, amit a rider maga dönt el.

Az extrém roller kiválasztása: alapvető szabályok

Az extrém rollert aszerint kell kiválasztani, hogy hol lesz használva. Ezen szempont szerint a rollereket három kategóriába sorolhatjuk:

1. Utca. Az utcai rollernek ellen kell állnia az aszfalton való landolásoknak, és felül kell kerekednie az utcák összes bukkanójával és akadályával való találkozás során. Az utcai modellek szélesebb téglalap alakú deckkel és laposabb aljjal rendelkeznek a parkos rollerekhez képest. Erre azért van szükség, hogy könnyebb legyen felugrani a korlátra és jól lehessen siklani. Az ilyen modellek gyakran 110 mm átmérőjű kerekekkel vannak felszerelve, de lehetnek kisebb (100 mm) és nagyobb (125 mm) átmérőjűek is. Ez a rider preferenciájától függ. A botkormány magas és meglehetősen nagy - annak érdekében, hogy a roller könnyebben irányítható legyen.

2. Park. A parkos használathoz a könnyebb és kompaktabb modellek bizonyultak a legjobbnak. A deckjük kisebb és keskenyebb, a botkormányuk pedig alacsonyabb (gyakran alumíniumból készült). Kerékátmérő - 100-125 mm.

3. Dirt. Ha off-road mutatványokat akarsz csinálni, akkor olyan rollert válassz amely nagy felfújható kerekekkel (akár 200 mm) rendelkezik, hogy még a töltéseken is megbízható tapadást szerezz. Egy ilyen modell nem alkalmas városi használatra - a kerekek túlságosan sérülékenyek.

A roller gyártók is felosztják termékeiket a kezdőknek, az alapfokú tapasztalattal rendelkező ridereknek és a profiknak szánt modellekre. A haladó extrém rollerek fokozott strapabírással és professzionálisabb kompressziós rendszerrel rendelkeznek. Mi is 3 kategóriába soroljuk az üzletünkben található összes modellt - kezdőknek, haladó ridereknek és profiknak.

 

Mire figyeljünk még az extrém rollerünk kiválasztásakor?

Minél könnyebb, annál fordulékonyabb - A freestyle modellek súlya 3,2-3,7 kg. Egyes modellek elérik a 4 kg-ot - és tapasztalt riderek is használhatják őket nehéz ugrások végrehajtására.

A kormányon markolatnak kell lennie - (texturált, csúszásmentes betétek, amelyekbe kényelmesen bele lehet kapaszkodni). Semmilyen körülmények között nem eshetnek le.

Kormány magassága -  A freestyle rollerek kormánya nem állítható magasságú, ezért fontos, hogy elsőként a megfelelő magasságot válaszd ki. A kormánykeréknek meg kell felelnie a magasságodnak (vagy kissé alacsonyabbnak kell lennie). Minél alacsonyabb a botkormány, annál magasabbra tudod emelni a rollert ugratáskor.

A keskeny botkormány kényelmes a kezdők számára - könnyebb velük új trükköket tanulni. A szélesebb kormány megfelel a tapasztalt ridereknek, mivel stabilitást és a roller jó irányíthatóságát biztosítja.

A deck kiválasztása a rider stílusától függ -  A keskeny és rövid deckkek jobban megfelelnek a parkban történő használatra, mivel könnyedén pörgethetőek. Az utcai hajtáshoz hosszabb és nehezebb deck szükséges. Ugyanakkor a méretének igazodnia kell a rider lábméretéhez is, hogy kényelmesen tudjon mozogni. Gurulás közben a hátsó láb számára elegendő hely kell, hogy legyen ahhoz, hogy egyenesen tudjunk állni. A legtöbb decknél felsoroljuk a lábtér méretét, hogy a rider könnyebben el tudjon igazodni.

Jobb, ha integrált szettet választasz (kormányvezérlési rendszer).  Fejlettebb és tartósabb rendszer, amely alkalmas a professzionális használatra is.

Egy masszív rollernek tompa hangot kell adnia ugratások közben. Ez azt jelenti, hogy a kialakítása monolitikus, és hosszabb ideig marad jó állapotban.

A decket csúszásmentes anyaggal (griptape) kell lefedni, és nem tartalmazhat semmilyen díszítő elemet.

Természetesen egy extrém roller többe kerül, mint egy hagyományos, mert itt drágább anyagokat használnak. De egy kezdő ridernek, aki még nem döntött a stílusáról, butaság lenne a drága modelleket hajszolnia. A lényeg, hogy az első roller elég erős legyen az kezdetlegeskísérletezésekhez.

Válassz megbízható márkájú rollert, mivel az alkatrészek minőségét nem mindig lehet a megjelenésük alapján meghatározni. A leghíresebb extrém rollereket gyártó cégek a következők: AO Scooters, HIPE, BluntScooters, Triad, Fuzion, Novatrack, Ethic, Ateox, Tech team, DominatorScooters, Longway, Invert.

Természetesen a roller kiválasztásakor vannak szubjektív tényezők is. Fontos, hogy a leendő tulajdonosnak tetszen a színe és a kialakítása, hiszen akkor lesz élvezetes huzamosabb időt tölteni rajta, és szórakoztató lesz fejlődni a komplex trükkök kivitelezésében!

 

Freestyle rollert szeretnél vagy meglepnél valakit? Nézd meg a katalógust, válogass a modellek között, vedd szemügyre a megfelelő paramétereket!Ha elakadnál a roller kiválasztásával, fordulj bizalommal a tanácsadónkhoz!

 

 

Submit comment

Type Code
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close